Glane, uiteindelijk te klein voor een club

Het oude clubhuis van GSV (foto: Wim Busschers)

De Glaner Sportvereniging bestond tussen 1940 en 1999. Voor de kleine gemeenschap die Glane is, heeft GSV het nog lang volgehouden, maar uiteindelijk viel ook de voetbalclub ten prooi aan het te kleine draagvlak.

Het lot van GSV is hét verhaal van de kaalslag in een kleiner dorp. Zes decennia heeft de club uit het mini-grensdorpje Glane stand gehouden, maar in 1999 was de koek op. Kort voordat het zestigjarig jubileum gevierd kon worden.  GSV volgde daarmee het voorbeeld van de dorpswinkel, de kerk, de schoolbus en de streekbus, die Glane daarvoor alleen ook al hadden verlaten. De schuttersvereniging Concordia is de enige voorziening die tegen de verdrukking in stand heeft gehouden. Tot op de dag van vandaag.

Het is cru dat GSV juist in een zeldzaam jaar van sportieve voorspoed aan zijn eind is gekomen. In het seizoen 1998-1999 eindigt de club als tweede in de zesde klasse. Een prestatie die in de dertig jaar daarvoor maar één keer eerder is geleverd door de club uit het krap vijfhonderd zielen tellende dorp aan de Dinkel. De reden dat de club er na 59 jaar mee ophoudt heeft met de centen te maken. Het is financieel niet meer te behappen voor het geringe aantal leden dat de boel overeind houdt.

Sportief is GSV dus nooit een hoogvlieger geweest, maar dat maakte niets uit. De club was een ontmoetingsplek en daarmee één van de belangrijke bindmiddelen in een dorp dat zo klein is, dat het aantal voorzieningen altijd beperkt is geweest. De schaarse sportieve lichtpuntjes? Dan moeten we terug naar het begin van de jaren zestig, de tijd dat GSV een aantal jaren achtereen níet op het laagste niveau speelde. Voor het laatst gebeurde dat in het seizoen 1964-1965, maar toen bleef het verblijf in de eerste klasse van de TVB beperkt tot één seizoen. In het laatste jaar van het bestaan was GSV dus eindelijk weer eens in de buurt, al was de achterstand op kampioen UDI met dertien punten groot. De – uiteindelijk – zinloze nacompetitie leverde ook geen promotie op.

GSV ging daarmee de geschiedenis in als een club die weinig sporen heeft nagelaten in het regionale voetballeven. Bijna altijd in de kelder gebivakkeerd en nooit kampioen geworden. Maar toch, voor het dorpsleven in Glane is de vereniging van onschatbare waarde geweest.

In de rubriek Voltooid Verleden Tijd het verhaal van een voetbalclub die de tand des tijds niet heeft doorstaan.

Foto’s: Wim Busschers

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*