Met de F van Phenix

De teams van Go Ahead en Phenix in december 1908.

Zondag staat de Overijsselse derby tussen FC Twente en Go Ahead Eagles op het programma. Met enige fantasie kunnen we de  wedstrijd waarbij deze foto werd gemaakt zien als één van de eerste edities van deze regionale strijd. Op het veld van Go Ahead aan de oever van de IJssel poseren de thuisclub en Phenix voor hun wedstrijd in december 1908.

Het Phenix dat we zien op deze foto moet niet worden verward met het huidige Phenix. Die club werd in 1901 opgericht onder de naam EVV, kreeg later de nogal mysterieuze naam Fiks of Niks, waar in 1925  vervolgens weer het fonetisch verwante Phenix van werd gemaakt. Het Phenix op deze foto stamt uit 1898 en verdween al in 1910. Toen ging de club namelijk samen met Hercules verder als Sportclub Enschede en die club ging in 1965 weer op in FC Twente, waarmee dit stukje voetbalgenealogie rond is.

In het seizoen 1908-1909 kwam alles samen. In de 2e klasse B van de KNVB eindigde EVV (het huidige Phenix) als vierde, de latere fusiepartner Hercules als derde, terwijl Phenix en Go Ahead streden om de titel. Naar alle waarschijnlijkheid is deze foto gemaakt bij de competitiewedstrijd tussen beide clubs op 7 december 1908. Het was een feestelijke gelegenheid, want Go Ahead opende die dag het nieuwe veld aan de Ossenweerd, pal naast de IJssel en net ten noorden van de spoorbrug, die op de achtergrond van deze foto te zien is. Go Ahead won deze wedstrijd met 2-1, maar na een protest van Phenix werd de uitslag achter de groene tafel later vastgesteld op 2-2. Daarmee lag de weg naar het kampioenschap open voor Phenix. Promotie naar de 1e klasse was een brug te ver, in de promotiewedstrijden moest de club het afleggen tegen Quick Nijmegen.

Wie wat verder inzoomt op de foto (zie hiervoor de link naar de originele foto) ziet een opmerkelijk detail. Op de borst van het Phenix-shirt is een grote F geborduurd. En dus niet de P, zoals je zou mogen verwachten. Kennelijk werd er niet zo moeilijk gedaan over de naam van de club en werd Phenix en Feniks simpelweg door elkaar gebruikt.

Een grote versie van de foto is te vinden op de site van het Stadsarchief Deventer.

Met dank aan de stichting Niet te Kraken voor de achtergrondinformatie over de wedstrijden tussen Go Ahead en Phenix.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*