Aloysius, Joseph of toch een hond?

De mooiste verhalen over de herkomst van clubnamen zijn de niet-verifieerbare vertellingen uit de overlevering. Binnen dat genre is de verklaring over het ontstaan van de naam Vosta nog wel het mooist. De club zou haar naam te denken hebben aan de herdershond van de familie Knobbe, waar de oprichtingsvergadering werd gehouden. De viervoeter luisterde ook naar de naam Vosta.

De verklaring is te mooi om niet te benoemen. Volgens de officiële bronnen is Vosta echter de afkorting van Voor Onze SinT Aloysius. Prima naam. Ook de geestelijk adviseur zal tevreden zijn geweest, want zo’n fraaie Roomse naam past prima bij de in 1926 als vrome katholieke vereniging opgerichte club. Hoewel met enige fantasie ook een herder als naamgever van een katholieke vereniging natuurlijk wel passend zou zijn geweest.

De website van de Enschedese vereniging meldt zelf het volgende over de herkomst van de naam, waarbij eerst ook wordt gerefereerd aan het huisdier van de familie Knobbe. “Omdat veel leden van Vosta toentertijd bij de St. Joseph parochie hoorden werd er aan de uitleg van de naam al snel “Voor Onze Sint Aloysius” gegeven.

Maar wacht eens, waarom een club vernoemen naar Sint Aloysius als de clubleden trouwe kerkgangers zijn van de Sint Joseph-parochie? Deze uitleg doet daarom toch wel ernstig het vermoeden rijzen dat de naam er eerder was en dat de afkorting er later bij verzonnen is door een creatieve geest. “Voor Onze Sint Joseph” was dan immers toch een stuk logischer geweest. Toegegeven, met Sint Aloysius kan er, anders dan met Joseph, van de clubnaam een mooi acroniem worden gemaakt, maar dat is wel een erg dunne verklaring voor de naamgeving.

Het kan echter nog verwarrender, want ook de afkorting “Vooruit Omhoog Sportief Trots Alles” doet de ronde voor de club. Waarbij met name de A van “alles” wel erg intrigerend is. Het onvolprezen www.rsssf.com weet zelfs dat Sint Aloysius in 1962 is ingeruild voor de nieuwe afkorting. Gek genoeg valt hierover op de eigen webstek dan weer niets terug te vinden. Ook de bijbel van het Twentse voetbal, het TVB-boek uit 1996, biedt geen soelaas, zij beperken zich tot de herdershond voor wat betreft de naamgeving.

En daar blijven wij ook bij: de legende van de herdershond als naamgever van Vosta zou wel eens gewoon zou kunnen kloppen, gezien het gerommel met gekunstelde afkortingen.

In de rubriek “Nomen est Omen” gaan wij op zoek naar de betekenis achter bijzondere clubnamen.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*