Achilles bleef de naam van Achilles

Achilles in actie op een schilderij van Franz Matsch

De Griekse mythologische held Achilles is nogal een inspiratiebron geweest voor voetbalclubs op zoek naar een naam: Achilles 1894, Achilles’29, Achilles Veen, Achilles Reek, Achilles Enschede en natuurlijk Achilles’12. De sportdatabank van het Huygens instituut heeft door de jaren heen in totaal 59 Achillessen verzameld en dan hebben we het alleen nog maar over voetbalclubs. Van Amsterdam tot Maastricht en van Oegstgeest tot Heerenveen.

Ook weer niet zo verwonderlijk. Achilles was de dapperste, schoonste, sterkste en verhevenste van alle Griekse heroën, die naar Troje trokken, aldus Wikipedia. En als het op Wikipedia staat is het waar. De dappere, vechtlustige held heeft echter ook een zachte kant en wordt snel emotioneel. Om ook die kant van Achilles niet onvermeld te laten. En dan die hiel natuurlijk, zijn zwakke plek die hem noodlottig werd. Een giftige pijl maakte een einde aan het heldenleven van onze Griekse vriend.

Geen wonder dus dat het groepje katholieke jongens dat in 1912 in Hengelo een clubje oprichtte zich naar deze held vernoemde. Toch was Achilles niet altijd Achilles. Tussen 1922 en 1926 heette de club ABON. En dat staat dan weer voor Achilles Blijft Onze Naam. Dat klinkt een beetje recalcitrant, alsof het een opgelegde keuze was. De reden voor deze naamswijziging wordt echter jammer genoeg niet echt opgehelderd.

Het naslagwerk van de onvolprezen Jan Boekhoudt uit Enschede meldt hierover dat de RKF (de katholieke bond) in 1921 besloot dat per regio een clubnaam nog maar één keer mocht voorkomen. En omdat Achilles toch samenging met turnclub Turnlust de clubnaam werd gewijzigd in ABON. Toch geen verplichte wijziging dan? In het bisdom Utrecht was slechts één andere club actief met de naam Achilles, maar die vroege Groesbeekse incarnatie van het huidige Achilles’29 bestond in 1921 pas net en dus had Hengelo duidelijk de oudste rechten.

De kranten bieden ook geen onomstotelijk houvast over het waarom van de naamswijziging. Wel brengen zij het adagium ABON regelmatig in de praktijk. De naam Achilles blijft namelijk gewoon opduiken in wedstrijdverslagen, ook nog lang na 1922. In 1926 wordt ABON dus toch weer gewoon Achilles. Ook hier vermeld Boekhoudt weer de reden: Turnlust ging weer zelfstandig verder en dus kon Achilles weer Achilles worden, ook al omdat de Groesbeekse variant inmiddels al lang en breed weer verdwenen was.

Bij het samengaan van alle afzonderlijke voetbalbonden in 1940 kwam er een compleet stuwmeer aan Achillessen boven drijven. Daarom kreeg de Hengelose variant de letter H. achter zijn naam. Vrijwel direct – voor het eerst gesport in 1941 – wordt de letter H vervangen door ’12. Alle verwarring over de verschillende Achillessen behoort daarmee tot het verleden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*