“De Tukker Cup moet een begrip worden”

Als volger van het amateurvoetbal in de regio vroeg Thijs Assink zich af waarom er eigenlijk geen regionaal toernooi was in Twente zoals de Achterhoek Cup. Hij pakte daarom zelf maar de handschoen op met als gevolg dat komend seizoen de eerste editie van de Tukker Cup een feit is.

Assink speelt zelf bij WVV’34 en werkt bij 100% Voetbal in Enschede. Hij is dus veel bezig met voetbal. “Toen ik met deze plannen rond liep heb ik Kevin de Koning, een oude schoolvriend uit Bentelo, gevraagd om een logo te ontwerpen.  Hij was zo enthousiast dat ik hem heb gevraagd te helpen met de organisatie. Met hem heb ik allereerst flink gebrainstormd en een plan gemaakt om dit toernooi werkelijk op te zetten. Toen dat klaar was hebben we overlegd met WVV’34 als partner en zodoende kwam Harrie Spekreijse als penningmeester bij onze organisatie. Verder hebben we twee jonge fanatieke voetballers Lars Aarnink en Gijs Brummelhuis gevraagd wat zij van ons idee vonden. Ze waren allemaal enthousiast en wilden graag helpen om de Tukker Cup op de kaart te zetten.”

“Iedereen heeft baat bij de Tukker Cup. Clubs en supporters.”

De inspiratiebron voor de Tukker Cup komt duidelijk vanuit de Achterhoek. Assink: “De Achterhoek Cup is een succesvol toernooi waar de deelnemende clubs erg enthousiast over zijn. Er zit een leuke hoofdprijs bij en er gaat jaarlijks een bedrag naar het goede doel. Het leek me altijd al eens leuk om zoiets te organiseren. Iedereen heeft er baat bij: clubs hoeven geen oefenwedstrijden rondom inhaalweekenden meer te regelen, supporters zien derby’s die normaal niet zo snel worden gespeeld en we proberen ook nog eens zoveel mogelijk geld voor een goed doel op te halen. Alleen maar winnaars dus.”

Hoe het goede doel aan dat toernooi wordt gekoppeld was daarbij voor Assink een extra inspiratie: “In de afgelopen jaren heb ik meerdere mensen, waaronder familieleden,  om me heen gehad die te maken kregen met kanker. Toen ik op de site van de Achterhoek Cup las dat zij geld inzamelen voor een goed doel dacht ik: ‘Zo’n toernooi hebben we niet in Twente. Dit ga ik oppakken en met het bedrag wat we ophalen, sturen we naar het KWF.’”

“We lopen voor wat betreft het aantal inschrijvingen ruim voor op de planning.”

Inmiddels hebben 15 clubs zich aangemeld vanuit de hele regio. Van eersteklassers als DOS’37 en Rigtersbleek tot vierde- en vijfdeklassers. HSC’21en Excelsior’31 doen mee met een beloftenteam. Qua interesse loopt het gesmeerd: “Toen we voor onszelf een planning maakten, hoopten we rondom de winterstop op vijf a tien deelnemers te zitten. Op dat moment zaten we al op veertien deelnemende verenigingen. We lopen dus ruim voor op de planning. Dat komt omdat we als organisatie zijnde zeer enthousiast zijn over het toernooi, maar als ik trainers of voorzitters spreek zijn ze ook bijna allemaal geïnteresseerd. Sommige clubs melden zich zelf bij ons. We hebben voor onszelf een doel gesteld van minimaal zestien, maar we gaan voor 32 deelnemers. Dat is in principe ook het maximaal aantal deelnemers voor de eerste editie om het toernooi zo goed en professioneel mogelijk te kunnen organiseren. Het is ook  voor ons de eerste keer en dat willen we ze goed mogelijk doen.”

De Tukker Cup gaat bestaan uit een poulefase (een halve competitie met drie speelronden) en een knockout-fase. De exacte planning is nog niet bekend. “In principe willen we de drie poulewedstrijden op de dinsdagen na een inhaalweekend inplannen. Na de winterstop gaan we met loten voor de knockout-fase. Ook dan spelen we weer rondom inhaalweekenden en de finaledag is op een zaterdag aan het einde van het seizoen. Dit  moeten we goed afstemmen met de KNVB, die ons hier trouwens heel goed bij helpt, want we moeten natuurlijk ook rekening houden met nacompetities.”

“We willen uiteindelijk ook een jeugd- en damestoernooi organiseren.”

Belangrijker dan snel groeien vindt Assink het dat het toernooi vlekkeloos verloopt. Al heeft hij daar natuurlijk wel zijn gedachten over. “Als het goed loopt en we de eerste ervaringen opgedaan, hopen we natuurlijk wel te groeien. We willen van de Tukker Cup het grootste amateurvoetbaltoernooi van Twente te laten worden. Dat het een begrip wordt. Het zou fantastisch zijn als we in de derde editie  op 64 deelnemers zitten, maar daarnaast hebben we plannen om na de eerste edities ook een jeugd- en een damescategorie toe te voegen.”

Allereerst is de focus gericht op het bouwen van een stevig organisatorisch en financieel fundament. Maar daarnaast hoopt Assink zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF. “Niet alleen het sportieve, ook het goede doel is belangrijk. Het toernooi moet echt voor en door Twente zijn, dus willen we de deelnemers van de eerste editie tijdens het toernooi uitnodigen om hun goede doel in te sturen. Dat kunnen ook kleine, lokale initiatieven zijn. Op deze wijze willen we via een stemming via onze site een goed doel voor de tweede editie kiezen. Om dit allemaal te realiseren zijn we nog wel op zoek naar echte Twentse sponsoren voor ons toernooi. Hoe meer sponsoren, des te meer naar het goede doel kan. Zo zijn we nog op zoek naar een hoofd- en naamsponsor, ‘ster’ sponsoren en ‘supporters’ sponsoren. Je kunt me altijd benaderen via onze site voor informatie en vragen.”

“Ik zou echt super trots op ons team zijn als  we tijdens de loting voor de tweede editie een fantastisch bedrag voor het KWF bekend kunnen maken en dat de Tukker Cup in onze prachtige regio echt een begrip wordt met honderden supporters op de finaledag.”

Voor meer informatie: www.tukker-cup.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*